Farger i Coronaens tid


farger, mote, moteoverførti, personligstil, stil / torsdag, mars 26th, 2020

Dette er spesielle tider for oss alle. Hjemmekontoret, som de aller fleste av oss er plassert i, utfordrer selvbildet til mange. Vi blir tvunget ut av tryggheten og rutinen som jobben gir, og risikerer dermed å måtte se oss selv i et uvant, nytt lys. Jeg forstår at det er godt å fire litt på noen rutiner, når krav om hjemmeskole, jobb og aktivitetsledelse kjemper om plassen. Men, om du har valgt å legge bort morgenstellet fullstendig, og heller tasser rundt i joggebukse hele dagen, kan dét i verste fall gå ytterligere ut over en tynnslitt selvfølelse. Dette vet jeg, for jeg har hjemmekontor som min normalitet. Og med denne erfaringen har jeg lært at jeg aldri føler meg så trøtt og sliten som de dagene jeg ikke gjør en innsats for å møte et opplagt variant av meg selv i speilet. Jeg oppfordrer deg derfor til å prioritere å legge litt innsats i å kle deg, også i Coronaens tid.

I denne forbindelse kan det være ekstra virksomt å ha et bevisst forhold til fargene du kler deg i. Farger påvirker oss langt mer enn mange er klar over, og bærer med seg både betydning og emosjonelle karakterer som er vel verdt å merke seg. Under finner du derfor en karusell med bilder og tilhørende tekst, av antrekk i alle farger i regnbuen. Jeg oppfordrer deg til å lese det jeg skriver om hver farge, og så forsøke å bruke disse bevisst i ukene som kommer.

Rosa

Rosa er en miks av rødt, blått og hvitt, og blir ofte forbundet med feminine verdier. Fargen sies å representere ubetinget kjærlighet og pleie, så assosiasjonen er ikke uten grunn.
Rosa representerer videre håp, medfølelse, pleie, og kjærlighet, og desto dypere og mer intens den er, jo mer lidenskap og energi stråler den ut.

Magenta

Litt avhengig av hvilket fargesystem man tar utgangspunkt i, er magenta én av våre primærfarger. Den er livfull og kraftig og representerer bla. universell harmoni og emosjonell balanse.
Magenta er oppløftende farge som kan brukes med hell i tider med sorg, sinne og frustrasjon. Den sies til og med å kunne hjelpe deg til å ta ansvar for å gjøre dine ønsker og ambisjoner om til virkelighet! Men bruk den med måte, ellers risikerer du at magenta-energien tipper over til å bli overveldende og gjøre deg nervøs og intolerant.

Rød

Rød er også en av våre tre primærfarge, i noen fargesystemer. Det er en kulør som krever mye oppmerksomhet, fordi den stimulerer følelsene våre og motiverer til handling. Den kan gi oss forsterket følelse av selvtillit og kan derfor brukes om du trenger en ekstra boost.
Rødt er også fargen for fysisk bevegelse og vekker livskraften i oss. Den stimulerer derfor vår lidenskap og seksualitet, men kan også trigge følelser som hevn og sinne. Rødt er derfor en farge du kan bruke bevisst når du trenger ny energi og handlekraft, men også legge vekk om du strever med sterke, negative følelser.

Orange

Orange er en sekundærfarge man oppnår ved å blande rødt og gult. Den kombinerer energien fra rødt, med munterheten til gult og gir en følelse av optimisme og fornyet pågangsmot.
Ettersom orange er den fargen som aller best motiverer oss til å se optimistisk på livet, er den, mer enn noen annen, fargen som du bør forsøke å ta inn i livet akkurat nå. Den vil motivere deg til å se lyst på livet, nå som verden kanskje føles ekstra utfordrende.

Gul

Gult er en annen av våre primærfarger. Den er livfull og positiv og gir oss følelse av håp, munterhet og moro. Den utfordrer også tanken og inspirer til originalitet og nysgjerrighet.


Det er kanskje overraskende for mange at fargen også er forbundet med den akademiske tanke. Den er fargen for nye ideer og praktiske måter å løse utfordringer på, og kan skape både entusiasme og optimisme. På den annen side er den også forbundet med svik, feighet og manglende medfølelse, så, som med alle farger, bruk den i balanse.

Grønn

Grønn er en sekundærfarge, satt sammen av gul og blå og bringer tanken til vekst og fornyelse. Den symboliserer balanse, og er den fargen som best skaper likevekt mellom hodet og hjertet.
Grønn fornyer energien vår og har evnen til fjerne stress fra vår moderne livsstil. Den gir oss følelse av velvære og det er nok grunnen til at det er så mye av denne avslappende fargen på jorden. Mangler du levende planter i hjemmet ditt, er kanskje nettopp nå tiden for å skaffe deg noe av disse?

Turkis

Turkis er en tertiær farge, som oppnås ved å blande grønt, blått, en dæsj gult og hvitt. Denne fargen forbindes med åpen kommunikasjon og den klare tanke.
Turkis kombinerer fargenaturen til blått, som er ro og balanse, med følelsen av vekst fra grønt og den oppløftende følelsen til gult. Dette betyr i praksis at dette er en annen ideell farge å bruke aktivt nå. Den kan hjelpe deg å tenke klart, bli organisert, og til og med bli kvitt følelsen av ensomhet.

Blå

Blå er nok én av våre primærfarger og bringer tankene til fred, ro og stabilitet. Fargen forbindes ofte med maskuline verdier som pålitelighet, kontroll og stabilitet.
Blått reduserer stress, skaper en følelse av ro, avslapning og orden. Tenk bare på hvordan du føler deg hvis vi ligger på ryggen og ser på en knallblå skyfri himmel! Visste du at den skal bremse stoffskiftet? Brukt i for store mengder vil du imidlertid risikere å bli passiv, lite fleksibel – og i verste fal – deprimert.

Lilla

Lilla er en tertiærfarge, satt sammen av rosa og blå, og er den fargen som har den høyeste vibrasjonen i fargespektrumet. Den er forbundet med fantasi og spiritualitet, og kan derfor hjelpe deg til å komme nærere dine innerste tanker.

Lilla er assosiert med transformasjon av sjelen og verdens filosofer blir derfor ofte tiltrukket av den. Fargen kan fremme harmoni i sinnet og bidra til mental balanse og sinnsro. Har du imidlertid en tendens til å bli deprimert skal du allikevel bruke denne fargen med forsiktighet, da den kan trigge disse følelsene.

Som det fremgår av overstående, har jeg en klar tendens til bruke farger med høy metning, som heller mot den varme skalaen. Du kan ha helt andre preferanser, og kan med hell bruke farger med mindre metning og allikevel få samme effekt. Jeg oppfordrer deg til å teste ut det du har i garderoben din, og se hva det gjør med deg. Det er nemlig mye vi ikke rår over i disse dager, men hvordan vi kler oss er i det minste én ting vi kan ta tak i og glede oss over. Lykke til!

Kilde: https://www.empower-yourself-with-color-psychology.com/color-pink.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *