Fra illustrasjon til gallakjole.


design, DIY, fest, festantrekk, mote, moteoverførti, personligstil, stil / mandag, februar 3rd, 2020

Å sy en gallakjole til seg selv? Selvfølgelig kan jeg det! Men, for én med klesdesignutdannelse skjer det allikevel alt for sjeldent. Jeg har snakket med andre designere om dette, og vi har nok mange den samme opplevelsen: Med kjennskapen til hvor mye jobb det innebærer, satt sammen med et svært kritisk øye til kvalitet og finnish, er terskelen høy for gå i gang.

Denne gangen var det for én gangs skyld annerledes. Jeg oppdaget illustrasjonen under, da jeg underviste i klesdesign, på Edvard Munch videregående skole, her i Oslo, før jul. Jeg syntes kjolen var så vakker, at jeg bestemte meg for, om jeg ble nominert til Årets Moteinfluencer, så skulle jeg sy den. Det ble jeg, så da var det bare å sette i gang.

Illustrasjonen av Lena Ker

For at en slik kjole skal sitte skikkelig, trenger den, for det første, en spesialtilpasset passform, og dernest, et skjult korsett under hovedstoffet. Når dette er gjort er det meste annet en ganske smal sak, for en som behersker søm og konstruksjon. Jeg visste imidlertid at jeg ikke ønsket å spesialtilpasse mønsteret fra grunnen av. Men da jeg designet og sydde brudekjolen til mitt første bryllup, for nøyaktig 20 år siden, var jeg igjennom nettopp denne prosessen. Til min store tilfredstillelse fant jeg mønsteret og konstruksjonen fra den gang.

Silkekjolen, med korsett, skjørt og broderier
Et nærmere titt på toppen, hvis konstruksjon skulle danne utgangspunkt for den nye kjolen.
De 20 år gamle mønsterdelene, med litt blodspor her og der (det koster å lage slikt).
Justerte mønsterdeler, og ferdig innvendig korsett, klart til å få påsydde spiler.
Ferdig korsett, med påsydde spiler.
Sy-kaos rett før ferdigstillelsen.
Ferdig montert kjole, uten belegg og fór.
Ferdig kjole, bakfra. Skjult glidelås skal også stemme med alle stripene….
4,5 m med håndsydd fald. Kan ikke si det er favorittøvelsen.
Lommer! Vel verdt de 2 timene ekstra.
Voilà, min versjon av illustrasjonen!
Beltet er også laget av meg. Men det får kanskje bli en ny post.

Nå som jeg har tilpasset livet på kjolen til slik jeg ser ut nå, kommer det kanskje flere unike kjoler fra meg? Hva med deg? Syr du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *