Hemmeligheten bak fargemot


høst, mote, moteoverførti, personligstil, sommer, vår, vinter / mandag, oktober 15th, 2018

Det ligger et utkast til en bok og godgjør seg på maskinen min. Der har jeg skrevet om en rekke teamer innen mote, personlig stil og fargebruk. Jeg ønsker ikke å røpe for mye om den her, men har allikevel bestemt meg for å gi deg et innblikk i ett av kapitlene. Det omhandler fargebruk, og er ett av de mest sentrale temaene i boken.

Om du ikke har oppdaget det ennå: farger er så viktig for meg. Det er selve kjernen i hvordan jeg kler meg, handler og dermed hvordan jeg ser ut. En av de viktigste grunnene til dette er at jeg kjenner så sterkt på energien til de forskjellige fargene og hvordan de påvirker mitt skiftende humør og bevegelige liv. I skapet mitt finner du stort sett alle fargene i fargesirkelen. Fra ytterste indigo til innerste rødt. De er i bruk i sin reneste, sterkeste form og i dempede valører – alt etter dagsform. Men, fordi jeg har funnet ut at mine beste farger er de varme, er de alltid i en eller annen variant av dét. Det går nemlig fort å oppdage om jeg ved en feiltagelse har plukket frem en kald variant: da ser jeg blek og dratt ut, og ringene under øynene får tre litt ekstra frem… Ikke noen god idé for meg – ei heller for deg. 

En vanlig misforståelse er å tro at typisk ildfulle farger som gult, orange og rødt er noe man skal holde seg unna om man kler kalde farger. Slik er det ikke. Alle kan kle alle farger! Det gjelder bare å finne den varianten av fargen som stemmer for deg. Rødt kan være kald, eller varm, alt ettersom hvor mye gult eller blått som er brukt i den. Mengden av gult eller blått er nemlig avgjørende for om en farge havner i kategorien varm eller kald. Om du i liten grad har utforsket farger tidligere kan dette være litt vanskelig å få tak på. Men, som med alt annet, med litt trening vil du raskere kunne bestemme hvor tyngden ligger: i det varme eller kalde segmentet.

Personlige farger

På 80-tallet gikk det en farsott over verden som het “Colour me beautiful”.  Forfatteren Carol Jackson beskrev nettopp det som jeg kortfattet har gjengitt over, og kvinner verden rundt lot seg, ikke overraskende, begeistre. Etter min mening er det på tide med en oppfriskning av denne kunnskapen. Jeg har derfor laget mine versjoner av de fire forskjellige årstidene, som Carol viste oss den gang. Disse er Vår, Sommer, Høst og Vinter. Som du vil se, når du titter under, har hver enkelt skala, stort sett, alle fargene i fargeskalaen vår (foruten Vinter som helt mangler orange). Om du studerer dem litt nøyere vil du sikkert oppdage at de har forskjellige intensitet? En av disse palettene vil være den som passer deg best.

VÅR 

En vår-person kjennetegnes av å ha en mild, gyllen (gul om du vil) undertone i huden. Håret ditt er gjerne blond til mørkblond, med gyllent preg. Er du i tvil om du er vår eller sommer, så hold et varmgult materiale opp mot ansiktet. Sammenlign så med en kald gråfarge. Er du Vår vil det være åpenbart at den gule fargen kler deg i særdeleshet bedre enn den kalde grå. 

SOMMER

Sommerskalaen er fargeskalaen jeg ser mest brukt av norske kvinner. Jeg hører stadig vekk fra“moteeksperter” at flere av disse fargene, så som grått, beige, og denimfargen er farger «alle» kler. Det stemmer selvfølgelig ikke. Men er du en av dem som har en lys, litt rødlig tone i huden, blond til askeblånd hår og blå/grønne øyne er du antagelig én av dem som faktisk kler denne skalaen. Her er det også at vi oftest finner finner de helt naurlige blondinene.

HØST

En typisk høstkvinne har brunt eller rødlig hår, men en gyllen olivenfarhet hud. Men hun kan også ofte ha svært lys hudtone, så det viktigste holdepunktet er som oftest håret her. Det er gjerne i alle nyanser av brunt og rødt, mens dypere blonde nyanser også hører hjemme hos Høstkvinnen.

VINTER

Av alle skalaene i fargesystemet til Carol er vinterkvinnen den eneste som kler ren hvit og svart. Vi referer gjerne til disse to som ikke-farger, men selv om det i for seg kan være sant, så er allikevel dette nyanser for deg. Fordi håret ditt ofte er intenst mørkt og huden din lys, med en kald, rødlig undertone, tåler dine egne farger disse to krevende tonene. Snøhvit var åpenbart en Vinter! Forøvrig kan du imponere i et vell av sterke klare farger som kongeblått, magenta, rødt og smaragdgrønt. Øyne og håret ditt frem ekstra godt frem da. 

 

For å finne ut av dette kan du teste forskjellige farger opp mot ansiktet ditt. Ta det du har for hånden: skjerf, sjal, eller andre tekstiler. Noen av fargene vil få deg til å se blek og dratt ut mens de rette for deg vil komplimentere håret, huden og øynene dine. Om du synes det er vanskelig å avgjøre om tonen din er gyllen eller kald så sammenlign gjerne med andre rundt deg. Det er området på underarmen vår som har den mest «ekte» hudfargen vår, og dermed det beste stedet å undersøke. Det er også ofte først når vi setter ting opp mot hverandre at ting trer tydeligere frem. Prøv deg frem sammen med en venninne og se hva som skjer! Noen ganger kommer allikevel inngrodde forestillinger og ubevisst press om tilpassing og skygger for din egen dømmekraft. Prøv derfor å holde et åpent sinn overfor denne øvelsen og se hvordan du endrer karakter. Kanskje får du bekreftet det du allerede visste, men kanskje blir du forbauset over å finne ut at du har tenkt helt feil. Utfordre deg selv til å la din nye kunnskap få følger for hvordan du velger farger deretter.

Når du synes du har funnet frem til i hvilken årstid du hører hjemme, er neste steg å trene deg opp til å gjenkjenne dine egne farger når du er ute og handler. For noen vil dette komme fort og greit, mens for andre vil dette kreve en del trening. Det er selvfølgelig mye mer å si om personlige farger, men det reserverer jeg for boken min. Skulle du være interessert i dette, men fremdeles føle deg usikker, er du hjertelig velkommen til å avtale en konsultasjon med meg. Uansett om du finner frem til dine personlige farger egen hånd eller sammen med meg, er jeg sikker på at du vil ha stor glede av en slik kunnskap fremover. Det gir deg nemlig en god dose selvsikkerhet når du skal kle deg, sikrer en homogen garderobe og variasjonsmuligheter du kanskje ikke visste du hadde. Det er et temmelig greit kinderegg å ta med seg, spør du meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *