Høstens 5 beste stiltips


Kolleksjoner, mote, moteoverførti, personligstil, runway, stil, vinter / torsdag, september 19th, 2019

I en tid hvor moten kanskje ikke lenger burde kalles mote, men heller en rekke parallelle ideer og utrykk, er det kanskje tullete å skulle by på felles referanser på tvers av disse. Men etter å ha studert kolleksjonene for sesongen, har det allikevel dannet det seg et bilde av noen fellesnevnere, som gikk igjen såpass hyppig, at de må kunne kalles trender. Jeg har glede av å finne frem til slike , til tross for at mote – fashion om du vil – begynner å bli et temmelig negativt ladet begrep. Jeg byr derfor ikke på denne oversikten for å få deg til å tenke at det er noe av dette du burde rette deg etter. Den er skrevet for å gi deg ny inspirasjon! Kanskje husker du igjen den kjolen du forviste til loftet for 10 år siden, eller drakten som henger innerst i skapet? Gå på skattejakt i eget klesskap og se hva du kan sette sammen på nytt. Under finner du inspirasjonen du trenger. Lykke til!

Volumer, oversize, rysjer og volanger

Har du sett Tv-serien «Killing Eve»? Det er ikke ofte en serie nevnes foran en ny motesesong, med i dette tilfellet er det relevant. Seriens gærne seriemorder, den magnetiske psykopaten Vilanelle, viser seg i så mange minneverdige antrekk at hun må med her. I denne sammenheng er det spesielt én scene som er høyaktuell: Dama har på seg en så svulstig, rosa kjolekreasjon at man knapt får med seg handlingen. Vilanelle selv er imidlertid så hevet over sitt eget motemot, at brorparten av seriens kvinnelige seere ender med å ikke ønske annet enn å være nettopp så kul. Man må regne med at det er nettopp denne attituten designere som Rodarte m.f. ønsker at du skal adoptere. I 2019 går det ellers ikke an å kle seg i en så svulstig, pikeaktig og teatralsk trend, uten samtidig å ikle seg en I’m-so-above-it attitude. I en sjø av jeans, t-skjorter og drakter er det nemlig lite som krever mere mot enn metersvis med tyll, farger og rysjer.

  • Simon Rocha

Hvordan skal du style slikt? Start med en topp som sier pop, men pass på at volumet passer deg! Har du stor byste, så velg vekk de som dekker deg helt til halsen, de vil bare bygge deg mere ut. Se heller etter A-form med volum rundt hofter, eller de med volumet rundt ermer eller skuldre. Er du derimot rett og gutteaktig kan du straks gå for det heldekkende variantene. Er du av den modige sorten kan du gå all-in å velge en kjole à la Vilanelle, men mitt tips er å style den med fargede strømper og annet rått tilbehør. På den måten tar du ned eventuelle Barbie-referansene og ender med et utrykk som sier Vilanelle, ikke ballerina.

Roser

Jeg kan sjeldent huske å ha sett et så stort fokus på roser som i denne sesongen. Vi finner dem i nesten alle tenkelige varianter, fra påsydde 3D blomster – og dem er det mange av – til oversized trykk og broderier. Det er bare én variant du skal styre unna, og det er den søte versjonen. Her er det lite som minner om mormors tilknappede, pyntelige mønstre. I 2019 er det bold & beautiful som gjelder. Ikke ulikt en kvinne som selv har slått ut i full blomst…

  • Alexander McQueen

3D blomster er krevende å produsere, og dermed dyrt. Det er derfor ikke nødvendigvis lett å finne slikt, om du ikke er villig til å legge en litt større sum på bordet. Er du imidlertid fingernem, kan du selv lage roser à la Prada og sy dem på f.eks en svart kjole du har gått lei av, eller applikere noe tilsvarende. Visste du at det finnes trykkerier som lett kan trykke yndlingsmotovet ditt på plagg? Sjekk disse ut, og se hva dere kan få til sammen. Aternativt kan dy style flere blomstermotiver sammen. Da oppnår du vilt og vakkert, ikke søtt og støvete.

Sort

Gir fargeflor, volumer og pikeaktige referanser deg lettere ubehag? Da er sort en trygg havn å vende tilbake til. Den er stram, sober og gir det straks autoritet. Men tror du imidlertid at anonymiteten er sikret under denne paraplyen, tar du feil. Her er drama, puls og fokus på kvalitet og håndtverk satt i høysetet, så om du vil være usynlig må du se en annen vei. Kolleksjonen som kanskje best illustrerer dette er Alexander McQueens, som jeg skrev om her.

  • Alexander McQueen

Et åpenbart tips, når man ønsker å gå for en monocrome stil som helsvart , er å sette sammen forskjellige teksturer. Blankt mot røft, skinn mot blonder, osv. Men dét kjennes kanskje ut som du har hørt før? Jeg for min del, har planer om å sy et sveipende, langt skjørt, som jeg skal setet sammen med den lange kåpen jeg har hengende i skapet. På den måten får jeg et hint mot den type drama både McQuuen og Prada viste for denne sesongen, og det gleder jeg meg til.

Fjær

For deg som simpelthen elsker blonder, romantikk og feminin eleganse, er fjær din nye bestevenn. Nei, jeg tenker slett ikke på billige-boaer-fra-lekebutikken-stilen, men en sofistikert omgang med naturens egen dekor, som flyter lite lett rundt kroppen din, som hos fuglene selv. Der du ville valgt en kjole med blondedetaljer i sommerhalvåret, skal du nå velge en i samme stil, men med fjærdetaljer i stedet. Dette er ikke noe du velger til hverdagsbruk, men desto vakrere er det til festen.

  • Marc Jacobs

I likhet med rosene i 3D vil det ikke være umiddelbart enkelt å finne gode design, til en rimelig pris når det er snakk om fjærkreasjoner. Men fortvil ikke. Velassorterte stoffbutikker vil ha fjærbånd i sortimentet, og de kan du leke deg mye med. Det er ikke mye som skal til, et bånd nederst på en ellers anonym kjole eller topp vil kunne gjøre hele forskjellen, og krever ikke mye sykunskaper. Og skulle du ha mye fritid er det bare å kjøpe inn i store mengder og dekorere en hel kjole, slik Marc Jacobs har gjort over.

Rødtoner

Rødt er ingen motefarge, den er alltid med oss, i like stor grad som sort. Men i noen sesonger blir den mer prominent enn andre, og da er den verdt å nevne spesielt. Når så ulike designere som Rodarte og Balenciaga går for helrøde antrekk så er det verdt mer enn en notis.

  • Rodarte

Som du ser av over: rød ser fantastisk ut i alt fra stramme dresser, blanke skinnjakker til flytende aftenkjoler. Noen av dere er imidertid redd for rødt, og mener dere ikke kler det. Det er både sant og usant. Som med alle andre farger i fargesirkelen, kan alle fargene være henholdsvis kalde eller varme, sterke eller duse. I praksis betyr det at du med en gyllen undertone i huden skal finne frem til rødfarger mer mer gult enn blått (orangerød om du vil) som undertone og vise versa for dere med blålig undertone (alt fra «julerødt» mot rosa). Videre vil intensiteten – altså hvor mye pigment som er i fargen – avgjøre hvilken du skal velge. Rødt er så vakkert, at det er verdt å forske litt for å finne frem til din rødfarge. Finn den!

Det er en rekke andre fellestrekk i kolleksjonene, jeg ikke har nevnt spesielt her. Den sporty 90-talls trenden, med lavt liv, magetopper og tracksuits er én av dem, mens en annen er trapesfasongen vi ser overalt for tiden. Men, siden jeg selv føler meg så ferdig med 90-tallet at jeg simpelthen ikke orker annet enn å overlate den til mine tenåringsdøtre, og de vide skjørtene er så hjertelig tilstede overalt, valgte jeg å ikke fokusere på dem. Men høsten og vinteren er lang, så se ikke bort i fra at jeg trekker dem opp av ermet en annen gang.

Ha en inspirert garderobehøst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *