Høstens motehøydepunkter


Kolleksjoner, mote, moteoverførti, runway, stil, tilbehør, vinter / fredag, august 16th, 2019

Etter en sommer som har vært ganske i korteste laget, er det ennå ikke mye som trekker behovet mot høst. Varmen fra sommeren har ikke satt seg riktig godt nok fast, så jeg tviholder ennå litt på det som minner om varmere dager. Heldigvis er det allikevel noe som får pulsen i gang, når jeg retter blikket mot kjøligere dager, og det er en ny sesong høstmote. Jeg er i skrivende stund full av inspirasjon, og kan nesten ikke vente til å kle meg i antrekkene jeg har satt sammen i hodet, som følge av alle de vakre kolleksjonene jeg har sett

Det første som alltid slår meg er hvor kontrastfylt temperamentet til høstkolleksjonene er i forhold til sommerens. Der foregående sesong var lettlivet, romantisk og glad, er kommende årstid dramatisk, temperamentsfull og mørk. For en fargeelsker som meg synes jeg imidlertid det presenteres i overkant mye sort og grått. Dette er trygge «farger» å ty til når høsten står for dør, og mange konstruksjoner og silhuetter får spille helt på egne strenger med slikt fargevalg, men det blir allikevel dystert om det får dominere for mye. Mine favorittkolleksjoner er derfor, ikke overraskende, de som spiller på langt flere strenger. Under finner du fem kolleksjoner som utmerket seg, i mine øyne.

Alexander Mcqueen

Det er allerede lenge siden Alexander McQueen stod ved roret under eget merke. Hans høyre hånd, Sara Burton har styrt skuta lenge nå, og har nesten umerkelig mildnet kolleksjonene, som før var kjent for å imponere, men ikke minst sjokkere publikum. Burton sjokkerer sjeldent lenger, men det betyr ikke at kolleksjonene ikke holder samme kvalitet som før. Punk referansene er der fremdeles, og det samme er mesterlig skreddersøm, og miksen med typiske feminine elementer som volanger, rysjer og ornamenteringer. Resultatet er en sylskarp kolleksjon, som trass kant og temperament har et streif av tidløs kvalitet, som i høyeste grad er verdt en investering. Og skal du først kle seg i svart, så foreslår jeg å gjøre det slik Burton designer det.

Chloé

De av dere som har fulgt meg en stund, vet at jeg ikke er en typisk jeans jente. Så når jeg faktisk faller for en kolleksjon som presenterer en hel rekke jeansantrekk, så er det verdt en notis. Men så er det tross alt ikke bruken av denim som er grunnen til at jeg falt for denne kolleksjonen generelt, det er miksen av materialer, teksturer, farger og print spesielt. Her er toile de Jouy, tweed, strikk, pels, jaquard, silke crêpe og altså denim, mikset til perfeksjon. Silhuettene varierer mellom flagrende femininitet, til strammere eleganse. Resultatet er en kolleksjon som gjør at jeg knapt kan vente på krystallklare morgener, et streif av frostrøyk og rødmende blader. Chloé kvinnen er selvsikker, kul, romantisk og intellektuell, alt på én gang, og hun eier både kaffedaten og gallerirunden som få andre.

Valentino

Forrige sesong Valentino var en showstoppende affære, som det skulle mye til å følge opp. Denne kolleksjonens lett kitchy print med de kyssende statuene (med klare referanser til Gucci-maksimalisme) er godt forklart igjennom inspirasjonen som ligger forut for kolleksjonen, men det er allikevel ikke helt på nivå til foregående kolleksjon. Jeg henter allikevel denne frem som én av de beste, grunnet en rekke enkeltstående design som man ikke kommer forbi. Her er en flere nydelige jakker, kåper og strikk, men det er den perfeksjonerte modelleringen av aftenkjolene som er på et slikt nivå, at man sitter igjen med munnen åpen og gisper etter luft.

Dries Van Noten

Jeg må bare erkjenne at min personlige smak ligger tett opp til dries Van Notens formspråk. Jeg har sjeldent anledning til å anskaffe kreasjoner som ligner hans, men i en ideell verden skulle jeg gjerne gått kledd i Van Noten hver dag. Grunnen til det er at han, gang på gang, lykkes med å kreere antrekk og kolleksjoner som kombinerer en følelse av luksus med en artistisk nonsjalanse som få andre matcher. Et annet bærende element er hans finjusterte fargepallett, som er så musikalsk at jeg bare bøyer meg i støvet. Ekstravagansen ligger aldri i påtatt tilbehør eller detaljer, men heller summen av det hele. Dette ser ut til å være den overordnede strategi for hver ny kolleksjon, og dermed sikring av et helt eget DNA som kun er Dries Van Noten.

Prada

Jeg har vært fan av Muccia Prada så lenge jeg kan huske. Kolleksjonene hennes er ikke alltid på min topp 10 liste, men når hun treffer, så treffer hun som regel blink. Hun har bla. lykkes med å skape en trend med påsydd, oversized bling, som fremdeles lever sitt eget liv, i dag. Kolleksjonene hennes kjennetegnes av en krevende miks av edgy materialmiks, print og 3D elementer, og denne kolleksjonen er intet unntak. Materialkombinasjonene er noen gang i overkant underlige, men i atter andre akkurat passe rare. Ultrafeminine utrigninger i grov tweed, satt sammen med florlett blonde og 3D blomster i sateng sørger for akkurat så mye utforutisgbar, men bærbar mote vi forventer oss fra motedronningen fra Italia.

Alle bilder er lånt fra Vogue

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *