INTERIØR

Oslo Design Fair

Det er ikke mer enn et lite øyeblikk siden de aller fleste interiører stort sett var satt sammen av versjoner av hvitt. Men kunne snuble over en og annen dekorasjonspute i kontrastfarge – satt sammen på «personlig vis», i hjem hvor man gjerne proklamerte sin kjærlighet til farger – men det overordnede inntrykket var allikevel hvitt-på-hvitt. Derfor er det interessant å konstatere hvor raskt skiftet har gått til mørke og/eller fargesterke interiører. Et besøk til Oslo Design Fair befester dette inntrykket. Her har more-is-more i stor grad tatt over for Scandinavisk minimalisme – selv om denne også har sine tilhengere og dertil tilhørende utstillere. Hovedinntrykket er uansett maximalisme , med et lite snev av dekandense. Det meste glir over i hverandre, hva trender angår, men jeg har for ordens skyld gruppert i tre hovedtendenser. Mitt designhode vil det slik.

New Colonial

Dette er etter min mening hovedtendensen på messen. Vi ser en masse referanser til den europeiske kolonitiden med veggdekor fra den tid, tunge tekstiler, speil i mektige rammer, monumentale dekorasjoner, og dyrestatuer i all verdens utforminger. Fargene er en miks av mettet oker, orange og burgunder, satt sammen med støvet grønt, babyrosa og blått. Plantene – og de skal være store og mange – er allestedsnærværende. Dette er en trend som kan dyrkes i sin rene form, slik Jakobsdals gjør det under, eller i litt mer forsiktig utgave som i versjonen fra HK Living lenger nede. Jeg regner med at man vil få se mer av HKs versjon i Scandinaviske hjem, men du verden så lekkert det er om man våger å ta trenden «helt ut»!


Jakobsdals textile


HK living, høyre og venstre


HK living  til venstre, Filipiniana Sweden til høyre

Glitz and Glamour

Dette er trenden for de aller modigste av oss, med dertilhørende intense farger som rosa, cerise, orange, burgunder og gull som kjemper om oppmerksomheten. Her ser vi palmer, ornamentikk, fløyer, silke, ananaser, «juveler» til hjemmet , og gullbelagte elementer i fullt flor. På sitt beste er denne trenden saftig, livsbejaende og full av energi, men den er ofte for litt mer viderekomne interiør-enusiaster, ettersom den kan tendere til å vippe over i det vulgære. Mine råd om du vil gi deg i kast med denne stilen, er å plukke produkter med en finjustert tilnærming til materialvalg og balanse mellom stramme linjer og dekorative elementer. Velg gjerne 1-3 produkter som får hovedfokus, mens du tilpasser de øvrige elementene til disse. Velg en fargepalett som du styrer etter, og velg gjerne også her, 2-3 som de mest tonegivende.


Jacobdalstextil


Reflections Copenhagen

Modern 20s

20 tallet og Art Noveau og Art Deco har vært min personlige favorittreferanse så lenge jeg kan huske. Min fryd over at denne nå er tilbake i trendbildet, er derfor ingen vits å skjule.  Det er noe med samspillet mellom det stramme, rene og det åpenbart dekorative som evig appellerer til meg. Denne trenden glir over i og faller sammen med de overnevnte trendene, men finnes også i sin rene form, i flere produkter. Nok en gang har Globen Lighting klart nyskaping her, med sin «Divine» pendel i forskjellige utforminger, mens danske House Doctor hadde flere produkter med hint mot 20-tallet. Bloomingvilles perlefrynsede lampe under er et åpenbart eksempel i denne forbindelse, men så kaller de da også denne kolleksjonen for Det nye art deco. Om du ønsker å hente inn slike produkter til hjemmet ditt skulle ikke det være for vanskelig. Start gjerne med en lampe som her, de gir mye personlighet til et interiør, og se hva som skjer.


Globe Lighting til venstre, Bloomingville til høyre


House Doctor

Alle bilder av meg. Interiørkonsultasjoner tilgjengelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *