Kjolene du vil ha nå!


fest, festantrekk, FW18, jul, Kolleksjoner, mote, moteoverførti, personligstil, vinter / fredag, november 16th, 2018

Det er blitt november og tid for den store festsesongen. Har du kjolen(e) klar? Mange av oss har vel nok som det er, så skal det legges til enda én bør det være gode grunner for det. Den lille sorte er en slik grunn. Det er ikke tilfeldig at den har sin egen tittel. The LBD (the little black dress) har en lang historie i motebransjen, og knyttes kanskje sterkest til Coco Chanel. Hun revolusjonerte motebransjen i sin tid, og var en pådriver for rene, enkle design i en tid som var vant med stor grad av ornamentering. Hun mente at plagget var krevende å designe, fordi man hadde lite å skjule seg bak. Det er jeg enig i. De beste variantene er rene i stilen, og trekker vel så mye oppmerksomhet mot kvinnen inni, som til seg selv. For å oppnå dette må konstruksjon og materialvalg spille på lag med eieren. Dette høres kanskje lett ut, men er det slett ikke i praksis.

Vet man dét så  blir man kanskje straks mere klar for å investere litt ekstra i kjolen. Designeren bak har antagelig langt ned mange timer i utviklingen, for at du skal skinne på ditt beste. Og skal du først investere synes jeg du like godt kan støtte norsk moteindustri i samme slengen. Jeg har derfor lett igjennom norske designeres kolleksjoner for deg. Her er utvalget jeg synes er aller best akkurat nå

Undorn

Formsydd kjole i fløyel med søm-detaljer, X-fasong og folder fra livet
Showstopper-øredobber, i Schwarowski krystaller og stener, fra Caprice decadent. Kjole som før

Bak merket Undorn står Karina Kjenner Titze. Damen har allerede rukket lang tid i bransjen og er én av få som har klart å skape god forretning i en bransje som er nådeløs mot små merker. Det er ingen tilfeldighet. I tillegg til å være en designer som virkelig kan sitt fag, har Karina god nese for forretning og hva kundene vil ha. Hennes sterkeste kort er allikevel hennes kompromissløse fokus på passform og detaljer. Hun forteller ivrig om hvordan hennes spesielle bruk av den verdenskjente blonden Solstiss har vekket oppsikt ut over Norges grenser – og mer lavmælt om hvordan enkelte ikke har gått av veien for å kopierer henne. Jeg tror hun er smart nok til å se på det siste som et kompliment og fortsette videre med sitt. Det har hun god grunn til.

Formsydd kjole i svart blonde. Generøs vidde fra livet, og dekorativ glidelås bak
Formsydd kjole i svart blonde. Generøs vidde fra livet, og dekorativ glidelås bak

Kjolene jeg har plukket ut demonstrerer lavmælt men insisterende om hennes styrke innen konstruksjon, materialvalg og detaljfokus. Investerer du i en av disse har du funnet en favorittkjole for lang tid.

Maud

Ørnulf Høyer, mannen bak Høyere butikkene, er én av mange som har lansert eget merke de siste årene. Merket ble lansert så sent som i 2017, men ser allerede nå proft og internasjonalisert ut. Det er nok ikke uten grunn. Man må regne med at et menneske som Ørnulf kan trekke på de beste ressurser både hva produksjon og distribusjon gjelder. Det betyr allikevel ikke at designet automatisk stikker seg ut. Men det gjør Maud. Kolleksjonen for høst/vinter 2018 bærer preg av at designer Sophie Noel Vanay har å ha hatt ganske frie tøyer hva farger og materialvalg gjelder, men ikke minst også om en håndtverker som kan sitt fag.

Formsydd kjole i svart blonde og skulpturerte skuldre. Transparent parti i front og gjennomskinnelig rygg. Øredobber med stener og krystaller fra Caprice Decadent.
Formsydd kjole i svart blonde og skulpturerte skuldre. Transparent parti i front og gjennomskinnelig rygg.
Smal kjole med skulpturerte skuldre og lange, utskrådde ermer med splitt. Strass-øredobber fra Caprice decadent
Smal kjole med skulpturerte skuldre og lange, utskrådde ermer med splitt. Strass-øredobber fra Caprice decadent. Sko, private

Kjolene jeg viser her er gode eksempler på det. Her er ingen enkle – one-fits-all -løsninger å finne. Her har man lagt vekt på konstruksjon og detaljer, og det merkes. Kjolene sitter som et skudd og er et hvert coctailparty verdig.

Nina Jarebrink

Denne artikkelen dreier seg i utgangspunktet om norsk design. I så måte feiler jeg når jeg trekker frem Nina. Hun er svensk. Når det er sagt er det i Norge hun etablerte seg, og har sitt hovedkontor, så det er ikke tilfeldig at hun er med her. Kolleksjonene hennes de siste årene har vært lett gjenkjennelige gjennom hennes fokus på en glamour som har klare referanser til 70-tallet og studio 54. Det er en oppskrift som ser ut til å fungere utmerket. Nina har en stor, fast tilhengeskare og selger også internasjonalt.

A-symetrisk omslagskjol kjole i velur-stretch. Tilhørende knytte-belte med dekor spenne.
A-symetrisk omslagskjol kjole i velur-stretch. Tilhørende knytte-belte med dekor spenne. Sko og øredobber, private

Kjolen jeg har på meg her et utmerket eksempel på alt dette. Den skinnende fløyelen, sammen med beltet i gull er mildt sagt glamorøst, mens den draperte fasongen og stretchen i kjolen gjør den lett og kle for mange. Her er det plass til både julemat og svette dansegulv.

James Lazar Braathen

Der andre merker har fokusert sterkt på kommersialisering og bestselgerne de siste årene, går James Lazar Braaten motstrøms og designer kjoler som kun kommer i ett eksemplar. Han er helt klar om sin visjon og er ikke interessert i å gå på kompromiss med den: Han kreerer drømmer i form av kjoler. I samtalen vår kommer det frem at han utmerket godt vet hvordan han kunne kommersialisert enkelte produkter, men at han ganske enkelt ikke vil det. Kunden hans skal vite at om de handler hos ham, så er det alene om å eie akkurat den kreasjonen.

Topp i svart, brodert blonde, med håndsydde krystaller. Tyll-skjørt med strikk-liv og påsydde blomster.
Topp i svart, brodert blonde, med håndsydde krystaller. Tyll-skjørt med strikk-liv og påsydde blomster.

Det er i utgangspunktet å trekke strikken for Den Lille Sorte ganske langt å velge en slik kreasjon som over. Dette er avgjort mere showgirl enn coctail-party. Men, om du bruker fantasien ser du kanskje at om du bytter mummy-panties for en svart kjole eller enkelt skjørt, blir utrykket et helt annet? Tyll, strass og håndsydde detaljer kan styles opp og ned på uendelig mange måter. Slik sett står den ikke tilbake for Den Lille Sorte – og derfor har den også en plass her.

Til slutt vil jeg legge til at norsk smykkedesign også er i vinden som aldri før. Alle øredobbene i artikkelen med stener, perler og krystaller er fra den norske merket Caprice Decadent. Ta en titt, og jeg er sikker på at du har funnet julegaveønsket ditt i samme slengen!

Ha en deilig festsesong alle sammen!

 

Takk til:

Hotel Continental for rom og ypperlig service og Mathilde Bull for lån av bærbart lys.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *