Omsømsmagi


fest, festantrekk, hverdagsantrekk, jul, mote, moteoverførti, omsøm, personligstil, sommer, stil, vår, vinter / torsdag, november 29th, 2018

Romatiske! nostalgiske! unike! Er det rart vi elsker vintage kjoler? I en verden som flommer over av samlebåndskjoler, representerer en slik kjole noe helt annet. De rette må man imidlertid lete godt og lenge etter, og litt for ofte er de da i feil størrelse eller alt for dyre. Men det finnes råd. Hvorfor ikke lage din egen – av kjoler du ikke lenger bruker?

Selv hadde jeg to kjoler hengende som begge var riktig fine. I teorien. En gang tidlig i høst, måtte jeg til slutt innrømme for meg selv at brystet var (alt) for trangt på den ene kjolen, mens den andre simpelthen ikke kom i bruk nok fordi den faktisk ikke var en kjole men en slags kjole-kåpe. Begge hadde imidlertid flotte blonder og detaljer som gjorde at jeg slett ikke ville kvitte meg med dem. Det var da jeg bestemte meg for å sy dem om.

Smal kjole med flere forskjellige blonder og fine detaljer.
Lang kimono-kjole med flotte blonder forsegjorte sømmer

Planen var å bruke begge kjolene til å sy en ny. Jeg ville bruke skjørtet og deler av ermene fra den lange og og detaljer fra bysten fra den male. Som det ofte er med omsømsprosjekter så utviklet imidlertid planen seg etterhvert som prosjektet skred frem. Bysten på den smale modellen viste seg å være for krevende å sy om og livet fra den lange kjolen var heller ikke egnet til å følge med til neste prosjekt. Jeg måtte derfor designe et helt nytt liv.

Work in progress. Skjørtet til den lange kjolen er sydd igjen og klippet av. Kappen er laget av nederste del av kjolen, lagt dobbelt, rynket sammen og sydd til øverste del.

Jeg bestemte meg for å lage en drapert byste og smale ermer, med blonder fra den lange kjolen. Jeg kjøpte derfor nytt stoff som matchet de to kjolene og gikk igang med tilpassing og drapering. Jeg måtte igjennom flere runder med bysten før den satt skikkelig, og ermene kom heller ikke helt av seg selv. Men vil man først ha en kjole som er helt tilpasset er ikke denne prosessen til å komme utenom, uansett.

Skjørtet til kjolen, sammen med noen av mønsterstykkene til livet.
Ferdig kjole m drapert liv, lange ermer og masse blondedetaljer

Resultatet er en kort, romantisk kjole med vintage referanser. Blondene, kappene og de smale ermene sørger for det. Kjolene som er vintage-inspirerte i motebildet i dag har imidlertid mye klarerer victorianske referanser enn denne kjolen: de er gjerne helt tildekket og har langt mer rysjer enn denne. Det passer ikke min personlige stil. Jeg synes ofte at det kan legge år til både alder og kilo med en slik silhuett, så er du ikke lenger helt ung, er det kanskje noe å tenke på for deg òg.

Kjolen med detaljer fra liv og ermer

Synes du det er rart med blondekjole på vinteren? Jeg synes ikke det. Tette strømper og høye boost gir kjolen et røffere preg enn den vil ha med bare ben og stroppe sko på sommeren. Gjennomskinneligheten kommer garantert bedre til sin rett da også. Men gevinsten med å bruke den slik som her er jo uansett åpenbar: da er kjolen plutselig en helårskjole. Og det er ikke helt galt når det ligger såpass mye arbeid bak.

Ønsker du å gå i gang med noe slikt selv? Sjekk om du har en sømdyktig venninne i nettverket ditt. Eller meld deg på et søm-kurs. Slike dukker opp jevnlig, og det kan være en riktig god investering. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *