Oslo Runway


FASHION, festantrekk, FW18, hverdagsantrekk, mote, runway, stil, vinter / mandag, januar 29th, 2018

Oslo runway er nettopp avsluttet. Totalt har 19 visninger vært gjennomført, enten som rene brands, eller via samarbeidsprosjekter. Jeg dekker kun 6 av disse, så dette er kun en titt inn i hele sirkuset. Med min bakgrunn som designer går jeg imidlertid til jobben med å kommentere disse visningene med største respekt. Jeg vet inderlig vel hvor mye jobb som ligger bak.

IBEN
I mine øyne var Ibens visning den med den mest åpenbare street-appellen. Kolleksjonen var edgy, men allikevel med et klart kommersielt tilsnitt. Draktene, buksene og kåpene satt godt og var akkurat så skarpe i snittet som man kan ønske seg. Fargeskalaen, med sin blanding av støvet jord og hav-farger fikk følge av en pulserende orange og en kraftig kornblå, som sammen forsterket kanten til kolleksjonen. Rå styling, casting og hår var den endelige prikken over i’en.

LINE OF OSLO

Lines kolleksjoner selges i stor utstrekning og er elsket av mange. Hennes styrke er teften for bestselgere og det kunden vil ha. Som designer selv etterspør jeg allikevel en noe klarere rød tråd i hennes kolleksjoner. Her vil man mye, men det går litt på bekostning av kolleskjonsfølelsen. Den røde kjolen, sateng ensemblene og de oversizede genserne er imidlertid sterke produkter og noe vi ganske sikkert vil få se på mange neste høst.TOM WOOD

Tom Wood har ikke eksistert lenger enn siden 2013, men har på den tiden rukket å stå på solide ben internasjonalt, så vel som her hjemme i Norge. Suksessen er ikke tilfeldig. Branden er gjenkjennelig fra sesong til sesong ved sin stramme miks av maskuline og feminine referanser, både i herre og damekolleksjonene. Denne gangen er den samme, vakre fargepaletten brukt til begge kjønn, med den intense lilla som absolutt høydepunkt. Man er heller ikke redd for å leke med proporsjonene eller materialvalg, men tilfører heller ekstra karakter ved å trekke lengdene på kåpene helt ned til gulvet. Bravo! Kolleksjonen føles særdeles tidsriktig, både med tanke på silhuett og materialer, mens brukervennligheten også er holdt høyt i hevd. Selve visningen ble akkompanjert av heftige rytmer, høyt tempo og dramatisk lyssetting. Resultatet ble drama med et sexy tilsnitt, men akk så utfordrende for en fotograf uten standplass.

 

ADMIR BATLAK

Admir begynner etterhvert å regnes som en senior i norsk motebransje. Han har holdt mange visninger i årenes løp, men har på imponerende vis klart å skape en signatur som er sterk og lett gjenkjennelig. Her går kunst og design hånd-i-hånd, mens konseptet alltid er den aller viktigste fanebæreren. Denne kolleksjonen er intet unntak. Klærne er utstilt på «levende dukker», materialene er intrikate, taktile og med slående fargebruk, mens selve designene pendler mellom rene kunstverk og høyst bærbare produkter. Stemningen i Galleri Riis var nærmest sakral med de fargesterke «dukkene» mot hvite vegger og fargesterk kunst. Jeg lot meg imponere, og det var jeg ikke alene om. (Og så var det en veldig godt å få anledning til å ta noen skikkelige fotografier)

MAUD OG FRAM

Dette merket lansertes forrige sesong, men der andre merker kanskje må slite med noen barnesykdommer før konseptet sitter skikkelig, har gründerne bak disse merkene åpanbart muskler nok til å klare en produksjon hvor slike (tilsynelatende i hvert fall) uteblir. Her setter man både historiefortelling og muser, så vel som ambisjoner, høyt. Det gleder et designerhjerte. I herrekolleskjonen er man tro mot Fram-navnet og fremhever denne referansen nåde i produkter og styling. Her er det høyvannsbukser i rikt monn, men man heller nok mer til velur enn vadmel i denne kolleskjonen. Og godt er det. Fargepalletten, spesielt hos Maud, er sofistikert og appetittlig, hvor man spiller på både tre-klangs farger, så vel som aksentfarger. Stylingen er gjennomført og interressant, samtidig som plaggene får den oppmerksomheten de fortjener. Selskapskjolene imponerte meg også. Én ting er å lykkes med passformen til en kåpe eller bukse, noe helt annet er en smal aftenkjole i sateng. Men her spilte passform og stoffvalg sammen til en nydelig helhet og avslutning av en flott visning.

DESIGNERS IN OSLO

Designers in Oslo, er et sideprosjekt til Oslo runway, men viste allikevel under programmet deres. Og all ære til dem for det! Her fant man 8 designere (og ett samarbeid), som alle viste sine kolleksojner under et fortettet program på 2 timer på Kulturhuset i Oslo. Dessverre rakk jeg ikke å se alle visningene, og det er jeg oppriktig lei meg for.  Under finner dere mitt utvalg.

FLESH (Malin Molden)

Initiativtaker til DIO er Malin Molden, og skal man dømme etter energinivå og lekenhet i kolleksjonen hennes, så er hun en utmerket frontfigur i så måte. Kolleskjonen hennes spruter av overskudd, fortellerglede og frodige, burleske design. Her er det ikke noe å si på detaljbruk eller rå styling! Helheten kan oppleves overveldende for en sart sjel, men satt sammen med enkle basics ville plaggene kunne leve godt på en dedikert bruker. Jeg ønsker henne et langt liv i bransjen!

BLACK RAT(Siri Sveen Haaland)

Sirs univers er hardt, rått og ganske brutalt. Men ser man et øyeblikk forbi konsept og den rå stylingen finner man vakre plagg i nydelig materialer og utsøkt håndarbeid. Her er det metersvis med biser man ellers bare finner i bunadssøm, knudret (eller er det kokt) materiale og nydelig ull-arbeider. Designeren ønsker åpenbart ikke å treffe HverdagsHanne, men dem er det da tross alt nok av. Black Rat er for dem som har bevart litt punk i seg, og de håper jeg hun når.

HERNUDE (Julie Slåtsveen Johansen

Veien inn i Motebransjen er tøff og krever stort mot, så at en ganske fersk-fra-skolen gir seg i kast med den fortjener oppmerksomhet og applaus. Julies univers er både rått, streetsmart og konseptuelt på samme tid. Lommene er det bærende elementet både som detalj og silhuett, mens materialene både spiller på lag med og gir kontraster til nettopp disse. Kolleksjonen ble vist i et rom med tekstiler i stadig bevegelse og tilførte derfor kolleksjonen er strøk av poesi den kledde godt.

 

Om du ønsker å se bilder av alle visningene viser jeg til min kollega, Hanne Erøys www.fashioninoslo.com.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *