Redesign nå


mote, moteoverførti, omsøm, personligstil, stil / tirsdag, oktober 6th, 2020

Søm og redesign er i vinden som aldri før. Takket være TV-konseptet Symesterskapet og Jenny Skavlands mange prosjekter av og på TV-skjermen, har søm blitt løftet fra en litt støvete tilværelse hos verdens bestemødre til en pasjon hos trendy urbanister. Dette er godt nytt, og kanskje en naturlig reaksjon, i en verden som er tynget ned av fast fashion og et kleskonsum ute av kontroll.

Redesign er storesøsteren til sømmen. Der man med en viss mengde syerfaring, kan skape personlig, og (forhåpentligvis) miljøvennlige designs, krever omsøm et øye for å se kvalitetene til det enkelte plagg som bør beholdes, tålmodighet til å sprette opp, og dernest kunnskap om tilpasninger. Nettopp derfor er ikke dette en utbredt syssel hos hvermannsen.

Med min bakgrunn kan jeg imidlertid kreve at jeg selv skal bedrive nettopp slikt. Mitt personlige mål er at jeg ikke skal ha et eneste plagg hengende i skapet som jeg ikke er fornøyd med. Under finner dere derfor mine siste prosjekter. De to bildene til venstre, er det nye designet, mens det ytterst til venstre er det opprinnelige.

Her har jeg gjort om én kjole og et skjørt (ikke avbildet), til til en ny kjole. Toppen er tilpasset med innvendig korsett, og skjørtet er drapert med skrå trådretning.
Denne blusen hadde trendy, store skuldre. De ble jeg aldri fortrolig med. Jeg brukte derfor deler av disse til et belte i livet, og til en smal, tilpasset «krage» over den nye, figursydde toppen.
Denne kjolen hadde et stort skjørt, med rynker i midjen. Kjolen ble for søt for meg, men toppen kunne jeg beholde. Jeg sprettet imidlertid opp det meste, og la til svarte biser i sømmer og kanter. Dernest draperte jeg det vide skjørtet over den ene hoften, og la til slutt til en dyp splitt, som fjernet siste rest av Polyanna.
Denne kjolen hadde mange flotte kvaliteter, men kneppingen helt til halsen passer bedre til en kvinne med mindre byste enn meg, Jeg brukte derfor knappestolpen foran til en falsk knapping bak (kjolen har nå skjult glidelås i siden. Dernest tilpasset jeg «skjorten» til et tilpasset liv, til min byste og la til slutt til justerbare stropper.
Her var utgangspunktet to kjoler. Jeg ble aldri helt fortrolig med noen av dem, og brukte derfor store deler av skjortekjolen til skjørt til en ny. Detaljer fra livet på den smale kjolen ble brukt til detaljer i livet på den nye. Resten venter på å bli sydd om til kjole til min eldste datter
Det vakre art-noveau printet i denne kjolen måtte jeg bare ha. Men, akk, kjolens figurløse form ble aldri meg. Jeg kuttet derfor av toppens skuldre, og figursydde skjørtet. Til slutt la jeg til en vid kappe nederst som detalj, og for å utnytte stoffet best mulig.
Denne toppen har vært en kjole. Toppen var figursydd, men ikke løst godt nok. Den skulle først bli et skjørt, men ble til slutt en topp med små puffermer og dekorbånd både her og der.
Denne kjolen hadde også et vakkert print og flotte detaljer. Jeg hadde imidlertid ønsket meg mer vidde i skjørtet, og endte derfor med å endre lengden og bruke bobbel bredde for å få en kappe med mye vidde nederst.

Om du ikke har sømkunnkaper, tålmodighet eller interesse for å gjennomføre slike prosjekter selv, så oppfordrer jeg deg allikevel til å ta en ekstra titt i skapet ditt, på skatter du ikke lenger bruker. Kan de justeres med enkle grep? Taes inn? Legges opp? Andre ting? Det finnes skredderstuer i de fleste byer, og de vil. med riktige instruksjoner, kunne gjøre endringer lik de du ser over.

Fremdeles usikker? Du kan også engasjere meg for en liten konsultasjon. Det finnes mye glede og tilfredshet å hente i å utnytte skattene man allerede har.


PS – Jeg vet at jeg ikke er så aktiv her som før, men vær oppmerksom på at du kan hoppe over til Instagram når som helst for å få din daglige dose med mote og stilinspirasjon. Sees der!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *