Skattejakt på Grünerløkka


hverdagsantrekk, mote, moteoverførti, personligstil, stil / torsdag, oktober 4th, 2018

Å handle brukt er blitt en stor trend. Med det stadig økende tempoet i motebransjen (mange slipper 6 nye kolleksjoner i løpet av et år!), og ikke minst det evig økende jaget etter det siste It-plagget, vesken eller skoene, representerer brukt handel en motvekt til alt dette. Ved å handle vintage eller brukt får man unike plagg som kanskje bedre representerer hvem man ønsker å være –  og så bidrar man ikke til de store kjedenes bunnlinje, i samme slengen.

Uansett hva motivet ditt er for å handle brukt, så er utvilsomt Grünerløkka i Oslo stedet å oppsøke. I tillegg til å ha byens største tetthet av kafeer og barer, er dette også byens second-hand og vintage senter. Her finner du et ti-talls butikker med ulike profiler og prisklasser. Men som med så mye annet, det er varierende grad av klasse, også i brukt-segmentet. Med litt tid og tålmodighet tror jeg du finner skatter i hver og én av butikkene her, men i mine tre favoritter våger jeg å påstå at pulsen vil øke hver eneste gang.

Frøken Dianas salonger

Denne butikken feiret nettopp sitt 10-års jubileum, og har med god grunn opparbeidet seg en stor fanskare. De er spesialister på kjoler og skjorter, men selger også et utvalg nye produkter i vintage-ånd. Alt er smakfullt og apetittvennlig, så skulle du i utgangspunktet trenge overbevisning om å handle brukt, er Frøken Diana et godt sted å starte. Det er nemlig ikke bare utvalget som gjør at denne butikken er en spesiell attraksjon. Salongens innredning er gjort med stø hånd og øye for detaljer og innbyr derfor til å bruke litt ekstra tid. Skulle man være sliten fra før (eller ha med seg følge), kan man hvile seg på den generøse puffen, midt i salongen. Det siste året har de også lagt til en liten kolleksjon med egenproduserte kjoler til utvalget sitt. De er produsert i bærekraftig materiale, på etisk vis, og det kler gründere, Elise Dingstad og Ellen Marie Garåsen og godt. Det ryktes om flere tilskudd til den egenproduserte linjen, så her er det bare å følge med.

Mitt eget funn hos Frøken Diana: Vintage bluse fra Japan

Velouria Vintage

Denne butikken har holdt stand i samme lokaler i en årrekke og er nærmest blitt en attraksjon for mange brukt-entusiaster.  Det gjelder i særdeleshet om du leter etter Levi’s, T-skjorter eller Chanel vesker. Butikken drives av Åsa Formark, som er en ekspert på å lete frem slike skatter. Imaget hennes, som er utpreget rocka, matcher butikken forøvrig, som er tettpakket med godbiter. Vær forberedt på å lete litt for å finne favorittene dine, eller gjør det enklere for deg selv, ved å velge fra T-skjorte-utvalget som kommer i flere størrelser . Selv falt jeg for en bikerjakke i bomullskanvas, og T-skjorte med Mia, fra Pulp Fiction. Det er m.a.o ingen som trenger å lure på hvilke årgang jeg er

T-skjorten og jakka beholder jeg. Chanel vesken er herved på ønskelisten

Ekko

Antrekk, nesten utelukkende satt sammen av vintage-skatter. Sko og silkeskjerf fra Ekko

Eirik Mogseth er relativt ny i strøket, men sin bittelille butikk i Markveien. Han er imidlertid ikke ny til faget å plukke vintage-skatter. Det har han lang trening i, noe hans lille godtebutikk også bærer preg av. Her finner du nøye utvalgte produkter, utvalgt med finesse og finjustert nese for skatter. Det han ikke har i kvadratmeter tar han igjen i utvalget. Her finner du alt fra vintage Dior belter og vesker, til secondhand Isabel Marant. Én og annen nyhet finner du også, men dette er i det store og det hele en nøye kuratert bruktbutikk, vel verdt besøket.

En liten pekefinger til slutt. Det aller beste vi kan gjøre for miljøet er simpelthen å bremse forbruket. Brukthandel holder også forbruksspiralen oppe. Og den bidrar minst like mye til microplast-problemet, dersom det er polyester-produkter du kjøper. Ikke minst bidrar det til at enkelte sjeler finner en måte å rettferdiggjøre stadig nye kjøp, ved å kvitte seg med de gamle, igjennom bruktsalg. Det er slett ikke bra! Her gjelder m.a.o den samme regelen som mer alt annet forbruk: Kjøp brukt produkter du ønsker å beholde lenge. Om du søker etter slike funn tror jeg du har god sjanse for å finne dem nettopp i butikkene jeg nevner over. Men det tror jeg du allerede har skjønt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *