Vær-rapport fra motefronten


festantrekk, hverdagsantrekk, Kolleksjoner, mote, party, personligstil, runway, sommer, stil / tirsdag, august 21st, 2018

Jeg liker å forestille meg at man ikke trenger å være klesdesigner for å bli revet med av de halvårige moteukene. Settene, stylingen, modellene, tilskuerne og pressen er alle med på å lage lanseringen av de kommende kolleksjonene til noe ganske spektakulært. Tiden hvor plaggene selv spilte hovedrollen er imidlertid for lengst forbi, så det er ikke uten grunn at det hele gjerne kalles et sirkus. Selv må jeg vedkjenne at jeg nok strides litt mellom begeistring og frustrasjon over dét, og konkluderer med en viss resignasjon at bransjen min for alltid vil bestå av keisere uten klær, posører, rene genier og alt derimellom.

Til tross for dette synes jeg allikevel fremdeles det er interessant «å lese» kolleksjonene for å se hvilke fellesnevnere man finner mellom de forskjellige designerne og deres visjoner. Med det mangfoldige moteutrykket vi har i dag kan det være vanskelig å få øye på disse ved første øyekast – de spriker i alle retninger – men jeg synes allikevel det er bryet verdt med et forsøk

Hvitt og uskyldig?

Det ville være tullete å si at hvitt er nytt for neste sommer. Den er alltid med oss, i større eller mindre grad. Men til tross for dette, er det noe som har skapt en forsterket interesse for denne «fargen» kommende sesong. Denne gangen var den hovedfarge for flere designere. Ønsker vi oss tilbake til uskylden, det romantiske og nære? Det er nærliggende å trekke en slik konklusjon med det verdensbildet vi har i dag… Men selv om det er lett å trekke forbindelseslinjer mellom uskyld og det hvite, er det ikke selvsagt at det må være slik. Både TiMo og Pia Tjelta er sterke ambassadører for den uskyldige varianten, mens Ibens og Cathrine Hammels hvite linjer er stramme og heller spiller på maskuline eller skulpturelle referanser. Selv har jeg trukket i helhvitt gang på gang denne sommeren. Noen ganger topp til tå i blonder, andre ganger heller det motsatte. Til showene: netting og drakt.

Ildfuldt og feminint

Rødtonene står i skarp kontrast til det rene og hvite. Her er det aller helst hjerte og temperament som gjelder. Velger du en ildrød kjole eller topp, eller kombinerer rosa og orange bør du ikke være redd for å synes! Både Anne Karine Thorbjørnsen og Ingunn Birkeland hadde flust med slike farger i sine kolleksjoner. Men der Thorbjørnsen draperer og dekonstruerer, våger Birkeland en ultra-feminin kvinne, overstrødd med både tyll, perler og sateng. Jeg begeistres over Thorbjørnsens vilje til nyskapning, men applauderer like gjerne Birkelands vilje til å insistere på det feminine. Begge deler er like vågalt nettopp nå. Selv måtte jeg rette meg litt ekstra i ryggen da jeg valgte min egen lett latinske kreasjon. Verken den eller kjolene under er laget for gråværsdager.

Rått og svart

Der jentene i høy grad skal være feminine neste sesong, skal menn like åpenbart være maskuline. Om man skal dømme etter det som ble vist. Fargeskalaen er alle varianter av svart, kun ispedd forsiktig fargetoning av blått, grønt, og aubergine. Det er kommersielt og tøft, men gir ikke de helt store mulighetene for utfoldelse. Øye for detaljer og ikke minst vekt på tekniske stoffer og finesse var det imidlertid ikke mye å utsette på. We Norwegians har utviklet det lekreste undertøy i ull for menn, i samarbeid med Storm Pedersen, mens Seracs minimale kolleksjon utelukkende fokuserer på høyteknologiske stoffer, med stålkontroll på detaljene. Fashion-delen av denne delen av visningene var det Iben kvinnen og mine egne tidligere studenter som stod for. Idioms trendy og lett tilbakelente skråsikkerhet, kombinert med teft for det kommersielle, lover godt for kommende sesonger. Forøvrig var alle disse kolleksjonenes kanskje aller viktigste tilbehør en steintøff fremtoning, uten så mye som et trekk på smilebåndet. Slikt blir jeg litt fnisete av. Jeg velger meg heller et stort smil om jeg trekker i svart. Mote er tross alt slett ingen kamparena. Mote er  image, personlighet, stil, smak og glede. Synes i hvert fall jeg.

For ordens skyld: stemningsrapporten er basert på et utvalg kolleksjoner og ikke minst et forenklet fargefokus, og kan derfor ikke sees på som en fullverdig vurdering av kommende sesong.

Alle bilder mine egne, foruten

portett av Storm: We Norwegians
portett av meg i hvitt: Toril Natvig
Portett i rosa: Pia Tjelta offical.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *